CommunicationMainImage1Poznato je da već dvogodišnje dete često pruža otpor, što roditeljima teško pada i može da bude dosta iscrpljujuće. Roditelji pokušavaju na različite načine da reše ovakve situacije, pitaju se koje su to tehnike vaspitanja koje sprečavaju decu da se tako ponašaju… Poznati su razni pokušaji od udovoljavanja njihovim željama do kažnjavanja, ali rešenje je često dosta jednostavnije nego što mislimo. Samo razumevanje i slušanje onoga što dete ima da kaže može da smanji i sam otpor, bez ikakvih drugih tehnika.

Primarna želja i potreba deteta je da udovolji roditelju, da ih učine srećne i da sarađuju sa njima. Ipak, kao i svaka druga sposobnost, i ova primarna direktiva mora da se neguje. Zato, pozitivno vaspitanje ima za cilj da probudi volju za saradnjom kod dece, a ne strah od kazne.

Granice uz razumevanje

Kada se deca opiru nalaze se u unutrašnjem konfliktu. Jedan deo njih želi nešto drugo i pretpostavljaju da ćete podržati tu njihovu želju i potrebu ako ih budete razumeli. To ne znači da im treba ispuniti svaku želju. Postavljanje granica, ali uz slušanje i razumevanje njihovih potreba smanjiće želju za otporom. Često se oni ponašaju nekontrolisano jer misle da ih roditelji ne razumenju pa šalju apel za pažnjom. Zato, čak i kada žurite odvojite vreme da saslušate dete, jer ponekad to može da bude mnogo važnije nego da stignete na vreme na utakmicu. Jedan korak prevencije vredi više nego čitav kilometar lekova. Nemojte čekati da se detetov otpor nagomila i ispolji na eksplozivan način.

Uvažavanje emocija

Da bi deca osetila da ih roditelji razumeju potrebna su dva uslova: roditelji moraju da prenesu ispravnu poruku i dete mora da bude svesno da ga neko sluša, a ne samo ispunjava njegove želje, i time se postavljaju granice. Sledeći korak je da roditelj prepozna detetovo osećanje besa i frustracije i uvaži ove emocije. Na takav način dete uči emocionalnu pismenost, uči da prepozna svoja osećanja a ne da ih maskira zadovoljavanjem želje.

Pokažite dar razumevanja i vremenom će se to dvostruko vratiti, deca će pokazivati više volje za saradnjom i učiće od vas kako da i oni vas razumeju i svet oko sebe.

 

Priredila: Ljubica Bogetić – psiholog, psihoterapeut