tips-for-improving-communication-with-your-childU istoriji psihologije postoji dosta podela temperamenta, ali kada govorimo o veoma maloj deci i njihovim potrebama, dr Grej govori o četiri vrste temperamenta. Ni jedan od njih nije bolji ili lošiji od drugih, samo su različiti i dobro je ako možemo dete da svrstamo u neki od njih. Dešava se da neka deca imaju karakteristike svih kategorija, dok neka možemo da svstamo u jednu ili dve kategorije, a da imaju i neke osobine ostalih. Pošto su moguće kombinacije beskrajne, svako dete je jedinstveno i posebno i bolje ili gore reaguju na neke od metoda smanjivanja otpora.

Te četiri vrste temperamenta su:

  1. 1.Osetljiv
  2. 2.Aktivan
  3. 3.Radoznao
  4. 4.Prijemčiv

U narednih nekoliko tekstova biće predstavljena sva četri tipa deteta.

Osetljivoj deci potrebni su slušanje i razumevanje

Osetljiva deca su ranjivija i osećajnija. Da bi se prilagodili u životu imaju veću potrebu da identifikuju ono što osećaju i tek tada su spremni da nešto promene. Najbolje reaguju na razumevanje i slušanje.

Iako je svoj deci potrebno razumevanje i slušanje, osetljivima je to naročito važno kako bi se oslobodila njihova moć pružanja otpora. Ova deca spoznaju sebe spoznavajući svoje želje i pričajući o svojim iskustvima kada im se pruži prilika da sa nekim podele svoj problem i da im se podrška, u stanju su da opet vide stvari pozitivno. Njima treba više razumevanja, fleksibilnosti, vremena i saosećajnosti za njihove unutrašnje patnje. Nedostatak saosećanja i otpisivanje njihovog stanja, kod ove dece, stvoriće još više psihičkog i emocionalnog bola. Najveća greška koju roditelj može da napravi je da ovo dete razveseli i tako otpiše njihovo trenutno stanje.

Osećajnoj deci je potrebno da znaju da nisu sami, i dobro je ponekad podeliti neku od svojih10192164-Illustration-of-Kids-Drawing-Stock-Illustration-children-kids-school životnih bitaka sa njima, kako bi znali da nisu jedini koji pate. Ova deca, ako nemaju pravu podršku, mogu da se izgube u samosažaljenju i uđu u ulogu žrtve.

Ova deca se često opiru uspostavljanju novih veza i poznanstava, ali kada stvore prijatelje veoma su lojalni. Treba im pomoći u stvaranju prilika da upoznaju druge ljude i naučiti ih da oproste i zaborave.

Kada ova deca dobiju ono što im je potrebno, mogu da pokažu svoje posebne vrline. Oni su pažljivi, dobri u komunikaciji, originalni, brižni, saosećajni i spremni da pomognu.

Priredila: Ljubica Bogetić – psiholog, psihoterapeut

Kontakt: eoscentar@gmail.com