Intervju: LJubica Bogetić savetuje roditelje: Organizujte se dobro i brinite o svom mentalnom zdravlju

Magazin Novosti / Život + · 06. april 2021

Ovo vreme je najzahtevnije za roditelje, pogotovo samohrane.

Roditeljstvo je teško u vreme korone koja je posebno zakomplikovala život samohranim roditeljima. Mnogi nemaju sa kim da podele obaveze i probleme, pa su prinuđeni da sve preuzmu na sebe. Kako se izboriti sa tim, a ne „sagoreti“ u nameri da odgovorite svim obavezama?

– Ovo vreme je izuzetno teško i zahtevno za sve roditelje, a naročito samohrane – kaže psiholog i psihoterapeut LJubica Bogetić.Najteže sa mališanima- Mlađa deca su teže prošla. Većina roditelja pokušava da im organizuje onlajn kurseve ili individualne časove, da što više vremena provode napolju, baveći se sportom na otvorenom. Čest problem je nedostatak samodiscipline kod mlađeg uzrasta, jer teško mogu sami da ispune obaveze bez odraslih.

Psiholog ističe da situaciju otežava i to što u mnogim slučajevima babe i dede ne mogu da čuvaju decu, a nemoguće je angažovati osobu koja će profesionalno obavljati taj posao iz straha od zaraze.

Najgore su prošli roditelji koji su decu povukli iz vrtića.

Neki roditelji su svojevoljno pristali na to da ako rade od kuće povuku decu iz vrtića u slučaju veće opasnosti od virusa. To je rezultiralo povećanim pritiskom na njih i psihičkim iscrpljivanjem dece jer zbog izolacije od vršnjaka i dodatnih obaveza roditelja to vreme ne provode kvalitetno.

– Mnogo je onih koji su u vreme pandemije izgubili posao, neki su ostali bez dodatnih primanja, a troškovi života su im isti – naglašava Bogetićeva.

To dodatno utiče na već iscrpljene i preopterećene roditelje da se na pravi način bave decom. ..

Posebno angažovanje zahteva onlajn nastava. Kako se sa tim nosi jedan roditelj?

– Svi roditelji, bez obzira na to da li su u braku ili ne, teško se nose sa ovakvim vidom učenja. Prvo, jer je deci potrebna struktura vremena i obaveza koju na ovakav način ne mogu da imaju. Drugo, roditelji su angažovani oko posla i u borbi za egzistenciju, pa ne mogu da se posvete mališanima. Deca su prepuštena sebi, što ponekad nije loše za osamostaljivanje, ali u većini slučajeva nisu navikla na ovakav vid rada i teško se snalaze – kaže psihoterapeut.Samo razgovor- Mlađa deca imaju veću potrebu za roditeljima i često ne razumeju da oni moraju mnogo da rade, pa nedostatak pažnje pokazuju kroz neadekvatno ponašanje. Neke roditelje grize savest zbog toga,  a ne mogu mnogo da promene. Pokušavaju to da kompenzuju angažovanjem drugih članova porodice, dopuštaju deci da više gledaju TV i igraju igrice… Sa decom treba što više razgovarati o trenutnoj situaciji.

Roditelji moraju da rade na sebi, na svom odnosu.

Naša sagovornica naglašava da je važno da roditelji rade na sebi kako bi shvatili šta su im prioriteti. Često se dešava da jedan od njih prebacuje odgovornost na drugog, a tako se upada u zamku prebacivanja krivice, dolazi do svađe, dok se interesi dece zapostavljaju.

– Obaveza roditelja je da brinu i o sebi jer su mališanima potrebni zdravi i normalni roditelji. Nije jednostavno sve uklopiti i to zahteva dobru organizaciju i pomoć. Takođe, treba biti i fleksibilan jer se prioriteti menjaju u zavisnosti od trenutka. Nekada je bitnije fizičko zdravlje, a nekada mentalno – zaključuje LJubica Bogetić.