Problemi sa spavanjem – I deo

Kako uspavati dete?

San je vaoma važan za zdravstveno stanje i dnevni bioritam deteta, ali kod dece su veoma česti poremećaji sna. Kod nekih su vezani za uspaljivanje, a kod drugih za poremaćaj spavanja.slep2

Uspavljivanje dece je nešto što muči veliki broj roditelja, naročito ako imaju dvoje ili više dece, gde jedno dete često razbuđuje drugo. To je jedna razvojna teškoća, koja se dešava u većini porodica, ali je važno razumeti da je rešiva i prolazna.

Gotovo da ne postoji dete koje ne pokušava da s vremena na vreme odloži odlazak na spavanje, jer želi da pripada i bude deo akcije. Pritom, na uzrastu od godinu ipo dana, počinje da se javlja i separacioni strah, koji je normalni razvojni strah i povezan je sa odvajanjem od roditelja.

Pre bilo kakve pripreme za spavanje potrebno je da se zadovolje detetove primarne potrebe, zatim da dete bude dovoljno fizički umorno, ali ne i preumorno jer će tada biti dosta nervoznije.

Zatim, veoma važna stvar za sve uzraste jeste RED i RITAM.

Kada napravite detetu ritam pre spavanja, koji će se svakoga dana dešavati u isto vreme, ono će vremenom imati sigurnost i tačno će znati šta posle čega sledi.

Na primer: večera, kupanje, oblačenje pidžame, pranje zuba, čitanje priče (za stariju decu), i spavanje….

slep4Kada je došao red na spavanje, bitno je da ugasite svetlo i sve ostale spoljne stimulacije poput TV-a, kompijutera, muzike, igračke…. i svega što može da razbudi. Možete da pevušite ili ispričate priču umirujućim i tihim glasom, ali posle toga mora da bude jasna poruka – SADA JE VREME ZA SPAVANJE!

Nakon toga ključno je da više NE REAGUJETE, koliko god se bunili ili pokušavali da ustanu!

U većini slučajeva, u početku će se deca buniti, i to je normalna reakcija, ali ako ostanete odlučni, smireni i uporni, vremenom će prestati da se bune i znaće šta sledi posle čega i kada je vrema za spavanje. Ako ustanu, samo ih vratite u krevet, i čekajte da zaspu.

Kada se uspostavi ovakav ritam većina dece, će pre ili kasnije naučiti kada je vrema za spavanje i rezultat je mnogo kvalitetniji san dece i odmorniji roditelji.

Autor: Ljubica Bogetić – psiholog, psihoterapeut